Kuchnia

Zupy, kremy

DUŃSKA ZUPA Z PORÓW
(4 porcje)
2 średnie pory,
2 cebule,
150g szynki w plasterkach,
1 kostka (100g) serka topionego,
1 litr bulionu drobiowego,
50g startego sera żółtego,
sól i pieprz,
odrobina gałki muszkatołowej,
1 łyżka masła

W garnku stopić masło. Dodać pory pokrojone w talarki i posiekane cebule. Dusić na małym ogniu przez około 5 minut, uważając, żeby się nie przypaliły – w razie potrzeby można podlać odrobiną wody. Wlać bulion i gotować pod przykryciem ok. 20 minut. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w paski szynkę. Dodać serek topiony i mieszać, aż się rozpuści (ja osobno w małym garnuszku miksuję blenderem serek z częścią bulionu i wlewam do zupy). Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem oraz odrobiną (!) gałki muszkatołowej.
Przed podaniem każdą porcję posypać na talerzu startym serem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation