Kuchnia

Desery

Ciasto salceson
Składniki:

3,5 szklanki + 3 łyżki mąki pszennej
1 szklanka cukru
4/5 szklanki maślanki
1/5 szklanki oleju roślinnego
4 jajka
1 łyżka kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki soli
9-10 średnik jabłek obranych i pokrojonych w 1cm kostkę
pół szklanki rodzynek lub żurawiny
pół szklanki orzechów włoskich(lub więcej!)

Mąkę wymieszać ze wszystkim suchymi składnikami, dodać do niej jajka, olej oraz maślankę. Szybko wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników.
W gotową masę wmieszać pokrojone jabłka, orzechy oraz rodzynki.
Ciasto wylać na dużą wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Piec około 60-70 minut w 180ºC, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy.
My wcinamy jeszcze ciepłe, ale wystudzone jest równie dobre.
Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation