Kuchnia

KURKI

Zupa z kurek


Kurki to pierwsze letnie grzyby, które mogą wzbogacić nie tylko smak polskich, ale również włoskich dań. Zupa z kurek gotowana na bulionie grzybowym z dodatkiem suszonych pomidorów i selera naciowego to idealna propozycja na typowe rodzinne przyjęcie bądź niecodzienną imprezę. Widzimy tu doskonałe zestawienie smaku leśnych grzybów oraz świeżych warzyw. Dla urozmaicenia
i nadania jeszcze wyraźniejszego aromatu możemy zamiast świeżego koperku zastosować koper włoski. Zupę najlepiej serwować
z chrupiącym pieczywem oraz świeżą natką pietruszki.


• Składniki na 6 porcji:

2 marchwie
5 dag suszonych pomidorów
1 pietruszka
1 seler naciowy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka świeżego koperku
90 ml oliwy
300 dag kurek
150 ml śmietany 30%
sól, pieprz
1 litr bulionu grzybowego (przepis poniżej)


• Bulion grzybowy:

1 litr wody
5 suszonych prawdziwków bądź 6 dużych pieczarek
kilka kurek
1 marchew
1 pietruszka
1/2 małego selera korzeniowego
1/2 pęczka natki pietruszki
2 owoce ziela angielskiego
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki soli
pieprz do smaku



Sposób przygotowania:

• Bulion grzybowy:

1. Grzyby suszone zalewamy 2 szklankami wody i odstawiamy do namoczenia na całą noc. Następnie w tej samej wodzie gotujemy około 30 minut. Jeżeli do zupy stosujemy pieczarki zamiast suszonych grzybów, wówczas zostawiamy tylko same kapelusze (bez ogonów), obieramy i siekamy w paski.

2. Do garnka wlewamy 1 litr zimnej wody, wrzucamy opłukaną i obraną włoszczyznę (marchew, pietruszkę korzeniową, seler). Ponad to dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, natkę pietruszki w całości oraz grzyby i gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut pod przykryciem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Po ugotowaniu pozostawiamy bulion na 2-3 godziny, aby wszystkie smaki dokładnie się ze sobą połączyły. Następnie odsączamy wywar na sicie, pozostawiając tylko klarowny roztwór bez grzybów i warzyw.


• Zupa:

1. Warzywa oczyszczamy, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek siekamy na drobno.

2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę, czosnek oraz pozostałe warzywa (około 7 minut). Dodajemy umyte kurki i smażymy 2 minuty.

3. Wszystkie składniki przekładamy do garnka, zalewamy bulionem grzybowym, dodajemy suszone pomidory pokrojone na połówki i gotujemy przez 30 minut. Gdy warzywa będą miękkie, doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku.

4. Do szklanki wlewamy nieco gorącego wywaru oraz śmietanę, rozrabiamy, wlewamy do zupy i mieszamy.

5. Pod koniec gotowania dodajemy posiekany na drobno koperek.

6.Zupę serwujemy ze świeżą posiekaną natką pietruszki oraz pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation