Kuchnia
KURKI
Zupa z kurek
Kurki to pierwsze letnie grzyby, które mogą wzbogacić nie tylko smak polskich, ale również włoskich dań. Zupa z kurek gotowana na bulionie grzybowym z dodatkiem suszonych pomidorów i selera naciowego to idealna propozycja na typowe rodzinne przyjęcie bądź niecodzienną imprezę. Widzimy tu doskonałe zestawienie smaku leśnych grzybów oraz świeżych warzyw. Dla urozmaicenia
i nadania jeszcze wyraźniejszego aromatu możemy zamiast świeżego koperku zastosować koper włoski. Zupę najlepiej serwować
z chrupiącym pieczywem oraz świeżą natką pietruszki.
• Składniki na 6 porcji:
2 marchwie
5 dag suszonych pomidorów
1 pietruszka
1 seler naciowy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka świeżego koperku
90 ml oliwy
300 dag kurek
150 ml śmietany 30%
sól, pieprz
1 litr bulionu grzybowego (przepis poniżej)
• Bulion grzybowy:
1 litr wody
5 suszonych prawdziwków bądź 6 dużych pieczarek
kilka kurek
1 marchew
1 pietruszka
1/2 małego selera korzeniowego
1/2 pęczka natki pietruszki
2 owoce ziela angielskiego
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki soli
pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
• Bulion grzybowy:
1. Grzyby suszone zalewamy 2 szklankami wody i odstawiamy do namoczenia na całą noc. Następnie w tej samej wodzie gotujemy około 30 minut. Jeżeli do zupy stosujemy pieczarki zamiast suszonych grzybów, wówczas zostawiamy tylko same kapelusze (bez ogonów), obieramy i siekamy w paski.
2. Do garnka wlewamy 1 litr zimnej wody, wrzucamy opłukaną i obraną włoszczyznę (marchew, pietruszkę korzeniową, seler). Ponad to dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, natkę pietruszki w całości oraz grzyby i gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut pod przykryciem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Po ugotowaniu pozostawiamy bulion na 2-3 godziny, aby wszystkie smaki dokładnie się ze sobą połączyły. Następnie odsączamy wywar na sicie, pozostawiając tylko klarowny roztwór bez grzybów i warzyw.
• Zupa:
1. Warzywa oczyszczamy, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek siekamy na drobno.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę, czosnek oraz pozostałe warzywa (około 7 minut). Dodajemy umyte kurki i smażymy 2 minuty.
3. Wszystkie składniki przekładamy do garnka, zalewamy bulionem grzybowym, dodajemy suszone pomidory pokrojone na połówki i gotujemy przez 30 minut. Gdy warzywa będą miękkie, doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku.
4. Do szklanki wlewamy nieco gorącego wywaru oraz śmietanę, rozrabiamy, wlewamy do zupy i mieszamy.
5. Pod koniec gotowania dodajemy posiekany na drobno koperek.
6.Zupę serwujemy ze świeżą posiekaną natką pietruszki oraz pieczywem.
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