Kuchnia

Kulinaria

» Czekoladowy sernik na zimno z nutellą
CZEKOLADOWY SERNIK Z NUTELLĄ – PRZEPIS (bez pieczenia)

SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWY SERNIK:

700 g serka kremowego, śmietankowego np. philadelphia
250 g nutelli
250 ml śmietanki kremówki
1 łyżka cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki gorącej wody
DODATKOWO:

ok. 150 g biszkoptów okrągłych lub podłużnych
posypka czekoladowa
Żelatynę łączymy z gorącą wodą i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Ser miksujemy, następnie dodajemy po łyżce nutellę. Cały czas miksując na średnich obrotach niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę. Kremówkę ubijamy na sztywną masę, pod koniec dodajemy przesiany cukier puder. Dodajemy do masy serowej i bardzo delikatnie łączymy, aby sernik był jak najbardziej puszysty. Biszkopty układamy na dno tortownicy o śr. 24 cm. Delikatnie przekładamy masę serową. Wstawiamy na min. kilka godz do lodówki. Przed podaniem posypujemy czekoladą lub smarujemy polewą czekoladową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation