Kuchnia

PIECZYWO

Dyniowy chleb tostowy na zakwasie


Składniki

150 g aktywnego zakwasu żytniego
500 g mąki pszennej typ 650
200 g puree z pieczonej dyni
3 łyżki topionego masła
280 ml letniego mleka
1,5 łyżeczki soli

Przepis

Zakwas wlewamy do misy, dodajemy puree z dyni, topione masło i sól. Wsypujemy mąkę.
Wlewamy stopniowo letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem przez 4-5 minut. Dosyć luźne, ale przy tym elastyczne ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem (12x24cm).
Wierzch ciasta wyrównujemy i przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 4 godziny.
Formę z wyrośniętym ciastem wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 40 minut w 190 stopniach.
Po upieczeniu wyciągamy chleb z formy i studzimy na kuchennej kratce
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation