DIY - zrób to sam

BozeNarodzenie

Świąteczny poncz żurawinowy

Zaczynam zawsze od przygotowania wywaru z suszonej żurawiny, imbiru i liści świeżej mięty z dodatkiem goździków, laski cynamonu i anyżu, zalewając całość 1,5 szklanki soku jabłkowego i gotując przez około 15 min. Tak przygotowany wywar zdejmuję z ognia i zalewam 1 szklanką czarnej herbaty a następnie odstawiam na 1 godzinę.

Po godzinie w całym domu już pachnie, wtedy można odcedzić wywar, połączyć go z sokiem cytrynowym i żurawinowym oraz winem. Przed podaniem polecam wkroić plasterki pomarańczy.

Składniki :

1 butelka dobrego, białego lub różowego, półsłodkiego wina
1 szklanka mocnej czarnej herbaty
1.5 szklanki wywaru z mięty i imbiru i suszonej żurawiny (sok jabłkowy)
1/2 szklanki soku żurawinowego
1/3 szklanki soku z cytryny

Przyprawy:

6 goździków
laskę cynamonu
gwiazdkę anyżu
pomarańcze
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation