Uroda

Zdrowie

Owoce jesieni to nie tylko jarzębina, kasztany, żołędzie, aronia ale również niedoceniane owoce berberysu, z których można zrobić dżem, nalewkę, sok. Owoce berberysu są źródłem przede wszystkim witaminy C.

Skład
Berberys zwyczajny zawiera alkaloidy, kwasy organiczne, cukry, pektyny, garbniki, sole mineralne, witaminy, w tym najwięcej witaminy C i karotenoidów. Berberys nie tylko dostarcza walorów smakowych, ale również stosowany jest w przeziębieniach, chorobach gorączkowych, w odwarach witamizujących, podnoszących odporność organizmu

Dżem z berberysu
Owoce berberysu umyj, włóżyć do rondla i wlać niewielką ilość wrzącej wody. Owoce rozgotuj pod przykryciem. Ostudzone owoce przeciśnij prze sitko. Zakręcone słoiczki wstaw do garnka z woda 90C i trzymaj w temperaturze 15-20 minut. Po wyjęciu z garnka dociśnij nakrętki i pozostaw do ostudzenia.

Odwar witaminizujący
1 łyżkę rozdrobnionych owoców zalać szklanką wrzącej wody, ogrzewać do wrzenia i gotować pod przykryciem 3 minuty. Odstawić na 15 minut i przecedzić.
Pić 1/4-1/2 szklanki 2-3 razy dziennie po jedzeniu. Śmiało można dodać cukru.

Odwar przeciwgorączkowy
Pół łyki berberysu zwyczajnego, pół łyżeczki dzikiej róży i maliny zalać szklanką wody wrzącej. Gotować przez 2 minuty pod przykryciem. Po 15 minutach przecedzić.

Działanie niepożądane:
Owoce berberysu zawierają berberynę, przedawkowana może powodować nudności. Nie polecane dla kobiet w ciąży.

Więcej przepisów na moim blogu ziołowym:
http://zastosowanieziol.blogspot.com/
https://www.facebook.com/zastosowanieziol
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation