Design

Design

sernik kawowy

Tortownica o śr. 21 cm:

Spód:

250 g ciastek owsianych,
70 g masła

Ser:

1 kg sera - użyłam wiaderkowego biedronkowego,
1/4-1/2 szklanki cukru,
2 op. budyniu śmietankowego bez cukru,
100 g mlecznej czekolady,
4 jajka,
2 czubate łyżki kawy
1 łyżka syropu kawowego/likieru kawowego


Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka kruszymy, miksujemy z miękkim masłem na "piasek". Okruchy wsypujemy do tortownicy, ugniatamy.

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, lekko studzimy. Ser miksujemy z cukrem, proszkiem budyniowym, kawą, syropem, rozpuszczoną czekoladą. Dodajemy po 1 jajku i ciągle miksujemy. Masę serową wylewamy do tortownicy. Sernik wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy ok. 1,5 h - środek sernika powinien być ścięty. Studzimy w otwartym piekarniku. Gdy jest już wystudzony przekładamy na kilka godzin do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation