Kuchnia

Sernik

Sernik Izaura
Masa serowa
Składniki:

500g kremowego serka typu mascarpone
3 duże jajka
budyń waniliowy(proszek)
pół szklanki wiórek kokosowych
sok z połowy cytryny
pół szklanki cukru

Białka ubić na sztywno, pozostałe składniki zmiksować na niskich obrotach miksera do połączenia się.
Partiami za pomocą łopatki wymieszać ubita pianę z białek.
Ciasto czekoladowe
Składniki:

130g masła
2 jajka
1/3 szklanki cukru
2 łyżki kakao
3/4 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
50g posiekanej gorzkiej czekolady
łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Masło rozpuścić z połową cukru, kakao, kawą; odstawić.
Białka ubić na sztywna pianę, żółtka wmieszać do przestudzonej masy czekoladowej wraz z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i posiekaną czekoladą. Delikatnie, partiami dokładać białka.
Ciasto wylać do formy o średnicy 23cm.Wyłożyć na nie masę serową, zrobić kilka ósemek aby wymieszać obie warstwy.
Ciasto piec w 180ºC przez 60-70 minut do ładnego zrumienienia się z wierzchu.
Upieczone wystudzić i schłodzić kilka godzin w lodówce.

Polewa
Składniki:

80g gorzkiej czekolady
łyżka miodu
3 łyżki mleka
łyżka wody

Czekoladę posiekać, zalać mlekiem i wstawić na kilka sekund do mikrofali aby czekolada się rozpuściła.
Dodać miód oraz wodę, tak przygotowaną polewą polać sernik.
Przed podaniem posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation