Kuchnia

pyszne jedzonko

skoraq cooks: Wegański spód do wytrawnej tarty / Vegan, savoury pie crust
Składniki na tartę o średnicy 24cm scroll down for English version
Inspiracja:klik
1,5 szklanki mąki pszennej
0,25 szklanki oliwy z oliwek
0,25 - 0,5 szklanki wody - tyle ile ciasto z
0,75 łyżeczki soli

1. Szybko wymieszaj makę z oliwą aż do uzyskania grudek
2. Dodaj bardzo zimną wodę i wyrób kruche ciasto. Dodaj najpierw mniejszą ilość i potem dodawaj po łyżeczce, o ile zachodzi taka potrzeba. Ciasto powinno być wilgotne, tak aby dało się ulepić z niego kulę, ale nie może też się lepić do rąk.
3. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim tortownicę o średnicy 24 cm
4. Nakłuj ciasto widelcem w kilku miejscach, rozłóż folię aluminiową i przysyp ciasto fasolą, żeby je obciążyć i żeby nie uniosło się podczas pieczenia

5. Piecz w temperaturze 180 stopni około 15 minut

6. Zdejmij fasolę i folię i piecz jeszcze około 5 minut, tak aby tarta się zrumieniła
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation