Kuchnia

Ciasta

cantuccini - podwójnie orzechowe - z prażonymi orzechami laskowymi/

Bardzo proste, wręcz banalnie proste w przygotowaniu, a obłędnie smaczne chrupiące ciasteczka. Są w nich i mielone i całe orzechy laskowe. Dzięki temu ciasteczka mają obłędny orzechowy smak i bardzo ciekawą fakturę.
Smakują wyśmienicie ze słodkim winem (można je w nim maczać), esencjonalną herbatą, kawą lub z mlekiem. Zrób raz, a na tym jednym razie się nie skończy :) Więc dobrze się zastanów, czy chcesz je robić, bo mocno uzależniają :)
Zapakowane ciasteczka w ozdobną torebkę mogą się stać się atrakcyjnym prezentem dla kogoś, kto lubi łasuchować :)

SKŁADNIKI
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
1 i 1/2 szklanki prażonych orzechów laskowych (lub zwykłych)
3/4 szklanki cukru
3 jajka
10 dag masła
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka pasty waniliowej (można zastąpić łyżką ekstraktu waniliowego lub 2 łyżka cukru z prawdziwą wanilią)

do posmarowania:
jedno roztrzepane żółtko

Jajka zmiksuj z cukrem i miękkim masłem na puszystą masę. Przelej do miski. Dodaj przesianą mąkę wymieszają z solą i proszkiem do pieczenia oraz zmielone orzechy. Wyrób ciasto. Masa powinna być dość twarda, jeśli będzie trzeba, dolej trochę wody, a jeśli będzie jednak miękka (może się tak zdarzyć, jeśli użyjesz dużych jajek) dodaj trochę mąki. Dodaj całe orzechy i przez chwilę wyrabiaj, by równomiernie się rozłożyły w cieście.
Rękoma obsypanymi mąką uformuj 6 wałków o średnicy około 4 cm. Ułóż po 3 na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przyciśnij lekko dłonią, by nadać im kształt owalny. Posmaruj na wierzchu roztrzepanym żółtkiem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 15-20 minut. Wyjmij, od razu pokrój bardzo ostrym nożem na ukośne plastry (należy to robić bardzo szybko, bo ciasto momentalnie staje się kruche). Ułóż na blasze i wstaw do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz po 6-8 minut z każdej strony, aż ładnie się zrumienią.
Po upieczeniu wystudź (najlepiej na kratce).


Dodatkowe informacje
Jeśli nie masz prażonych orzechów, możesz je przygotować samodzielnie: łuskane orzechy laskowe (w łupinach) rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 8-10 minut, aż skórka się mocno zrumieni i zacznie odchodzić (uważaj, by orzechów nie przypalić - zaglądaj więc często do piekarnika). Uprażone orzechy wysyp na ściereczkę, złóż ją i mocno pocieraj, by usunąć skórkę.

Cantucci możesz przechowywać w szczelnym pudełku przez co najmniej kilka tygodni po upieczeniu. Do ciasteczek możesz dodać zamiast migdałów różne suszone owoce: śliwki, morele, żurawiny, orzechy lub kawałki czekolady. Możesz także mieszać ze sobą różne dodatki - powinno być ich razem około 1 i 1/2 szklanki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation