Kuchnia

Napoje, nalewki

Grzane wino na chłodne, jesienno-zimowe wieczory

Składniki:
- 1 litr wina (użyłam słodkiego śliwkowego),
- 7-10 goździków,
- 2 laski cynamonu (krótkie),
- odrobina ekstraktu z wanilii/laska wanilii,
- 1 gwiazdka anyżu,
- 1 pomarańcza,
- 1 cytryna.

Wykonanie:
Wykonanie jest bardzo proste - wino przelewamy do garnka, dodajemy goździki, laskę cynamonu, wanilię, anyż. Do tego kroimy pomarańcze i cytrynę (możemy lekko podusić je, aby więcej puściły soku). Podgrzewamy wszystko chwilę do czasu, aż wino będzie gorące. Dodatkowo do szklanki/kubka możemy wrzucić pokrojoną pomarańczę/cytrynę. Jak wspomniałam pominęłam etap dodania miodu. Jeżeli jednak użyjecie wina pół-wytrawnego/wytrawnego czy pół-słodkiego, warto je dosłodzić miodem (pamiętając, że pomarańcze są także słodkie:-) Uzyska lepszy smak. Po prostu trzeba próbować. Nie lubię trzymać się sztywno przepisów. Ja zawsze wszystko doprawiam "na oko" - próbuję-doprawiam-kolejny raz próbuję.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation