Kuchnia

kuchnia

Przepis na makaron z pesto z natki pietruszki i słonecznika

Składniki na ok. 3 porcje:
ok. 200 g makaronu tagliatelle albo spaghetti
1 gruby pęczek świeżej natki pietruszki
5 łyżek nasion słonecznika
1 ząbek czosnku
5 – 6 łyżek oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno
1 łyżeczka octu balsamicznego
3 łyżki startego sera grana padano albo wegetariański odpowiednik*
ok. 10 łyżek wody po ugotowanym makaronie
sól
pieprz

Dodatkowo:
starty ser do posypania*

*można pominąć

Na suchej patelni prażę nasiona słonecznika.

Blenderem rozdrabniam poszatkowaną natkę pietruszki, nasiona słonecznika, ząbek czosnku, olej słonecznikowy, ocet balsamiczny i starty ser.

Makaron gotuję w osolonej wodzie. Po ugotowaniu makaron odcedzam wcześniej odlewając około 10 łyżek wody. Wodę dodaję do pesto. Mieszam i doprawiam solą i pieprzem.

Pesto dodaję do makaronu. Mieszam. Wykładam na talerze i posypuję startym serem (opcjonalnie).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation