Kuchnia

Foto blog www.gzikipyry.pl, ...ŁASUCHOWO..., Pyszne obiady

Farsz szpinakowy na 3 sposoby: idealny do naleśników
Klasyczny farsz szpinakowy z czosnkiem
Składniki:
- jedno opakowanie mrożonego szpinaku
- czosnek (3-4 ząbki)
- 125 g śmietany
- sól, pieprz, szczypta cukru, kropla octu winnego
- ser żółty

Sposób przygotowania:
Podsmaż szpinak na patelni z rozdrobnionym czosnkiem. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem. Zapraw śmietaną. Następnie zdejmij z patelni i wymieszaj szpinak ze startym żółtym serem. Tak przygotowane nadzienie na naleśnikach i zawiń je w ruloniki. Naleśniki ze szpinakiem włóż do piekarnika i zapiekaj przez 15 min w temp. 180 stopni. Możesz je również podsmażyć z farszem na maśle.
Naleśniki ze szpinakiem podawaj gorące, udekorowane na przykład pomidorkami koktajlowymi. Możesz je także odgrzać następnego dnia - nie rób tego jednak w mikrofalówce, gdyż wtedy wyschną. Zawiń je w folię aluminiową i podgrzewaj w piekarniku w temperaturze ok. 100 stopni przez 20 minut.
Farsz szpinakowy z fetą
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku (lub 500 g świeżego - bez łodyg)
- 3 ząbki czosnku
- ok. 200 g fety
- przyprawy: sól, pieprz, cukier
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Świeży szpinak umyć i osuszyć, posiekać. Mrożony - rozmrozić i odsączyć wodę. Czosnek obrać i posiekać. Podsmażyć chwilę na oliwie. Dodać szpinak i smażyć kilka minut mieszając. Doprawić do smaku. Na naleśnikach układać farsz szpinakowy. Na szpinak pokruszyć fetę. Podsmsażyć naleśniki na maśle lub zapiec w naczyniu żaroodpornym.
Farsz szpinakowy z pieczarkami
Składniki:
- 1 op. mrożonego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki śmietany
- 2 jajka
- sól, pieprz
- 150 g żółtego sera
- 300 g pieczarek
Sposób przygotowania:
Szpinak rozmrozić i odsączyć. Dodać roztrzepane jajka, śmietanę i przyprawy.. Zasmażyć aż jajka się zetną. Połowę sera zetrzeć na tarce i dodać do masy szpinakowej. Pokrojone pieczarki podsmażyć na oliwie. Gdy będą miękkie, dodać do szpinaku. Naleśniki nadziać farszem. Wierzch posypać pozostałym serem. Zapiekać na złoty kolor.
http://www.ofeminin.pl/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation