Kuchnia

chocolate

Basil & lemon brownie

Składniki:
3 jajka
100 g cukru trzcinowego
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
15 g mąki ziemniaczanej
250 g czekolady deserowej (minimum 60% zawartości kakao)
130 g masła
15 g gorzkiego kakao rozpuszczonego w 3 łyżkach kawy
6 g świeżych listków bazylii
skórka otarta z 2 cytyn

Przygotowanie:
1. Rozpuszczamy kakao w kawie. W garnuszku rozpuszczamy czekoladę z masłem. Dodajemy kakao. Nie pozwólmy masie zbytnio się rozgrzać. Odstawiamy.
2. Przygotowujemy kwadratową foremkę o boku 22 cm. Wykładamy ją pergaminem.
3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni.
4. W moździerzu ucieramy listki bazylii ze skórką cytrynową. Postarajmy się o cytryny bio, tak aby mieć pewność, że nie zostały potraktowane chemicznie.
5. W osobnej misce miksujemy jajka, dodając stopniowo cukier. Kiedy ten się już rozpuści, dodajemy mąkę.
6. Następnie wlewamy masę czekoladową. Mieszamy dokładnie. Wsypujemy proszek do pieczenia i na końcu bazylię ze skórką cytrynową. Łączymy. Przelewamy do foremki.
7. Pieczemy maksymalnie 30 minut, bez nawiewu.
8. Pozwalamy ciastu lekko przestygnąć przed pokrojeniem. Podajemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation