Kuchnia

PRZEKĄSKI

Mini quiche z kurkami i boczkiem

Składniki (na 6 sztuk o śr. 10 cm)
Ciasto:
100 g margaryny lub masła
200 g mąki
2 żółtka
odrobina soli


Farsz:

200 g kurek
2 łyżki masła
70 g cienkich plasterków boczku
3 szalotki
2 jajka
3 łyżki śmietany 18%
ok. 100 g świeżo startego sera typu parmezan (użyłam Dziugasa)
kilka gałązek świeżego tymianku
świeżo mielony pieprz, sól wędzona lub morska
odrobina oleju rzepakowego do smażenia



Sposób przygotowania:
Do miski przesiać mąkę, dodać pokrojoną w małe kawałki margarynę (lub masło) oraz sól i mieszać ręką. Gdy składniki zaczną się łączyć, dodać żółtka, a następnie szybko zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na min. pół godziny. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Foremki do tartaletek wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na niego 'ciężarki' (groch lub fasolę). Piec ok. 13-15 minut. Następnie wyjąć z pieca, ściągnąć ciężarki i przestudzić. Kurki oczyścić, większe pokroić na kawałki, małe zostawić w całości. Na patelni roztopić masło, dodać kurki i dusić kilka minut. Szalotki obrać, drobno posiekać. Na rozgrzaną patelnię wlać olej rzepakowy (ok. 1,5 łyżki), po chwili wrzucić szalotki, podsmażać kilka minut. Boczek pokroić na paski, dodać do cebuli, zrumienić. W kubeczku rozmieszać jajka ze śmietaną i tartym serem, dodać sól, sporą ilość świeżo zmielonego pieprzu i świeży tymianek. Kurki wymieszać z boczkiem i cebulą, wykładać na podpieczone spody z kruchego ciasta. Farsz zalać mieszanką jajeczną. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec ok. 35 minut. Podawać od razu po wyjęciu, przyozdobione gałązkami tymianku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation