Design

Design

Ciasto francuskie z serem

Składniki:
ciasto francuskie [1 ]
ser twarogowy [250 g]
skórka z cytryny
cukier (do smaku)
serek homogenizowany [1 op.] (np.: Danio)

Przygotowanie:
Jedno ciasto francuskie wykładamy na blachę.

Twaróg rozgniatamy widelcem, trzemy do niego skórkę z 1 cytryny, dodajemy cukru do smaku, jak lubimy. I żeby ciut rozluźnić konsystencję dodajemy 1-3 łyżki serka Danio. :)
/Wymyśliłam tę wersję do naleśników, bo nie mam odwagi dać surowego żółtka do masy jedzonej bez pieczenia - bardzo smaczna wyszła./ Nie przesadzić z serkiem - tak samo jak jajko czy śmietana - rozrzedzi masę i wypłynie z rolady. Poza tym namoczy ją.

Wykładamy masę na ciasto, rozsmarowujemy. Zwijamy ciasto w roladę.

Wkładamy do piekarnika na 220 stopni, na jakieś 10-20 minut, w zależności od tego jak mocno piecze, pieczemy aż góra będzie rumiana.

Nie kroić na ciepło - ciasto się rozwali. Trzeba dać mu parę minut.

Ps. To moja wersja dla mnie, na szybko. Dla gości dzielę ciasto na pasy szerokości 10cm i robię mniejsze roladki - wtedy wypada jedna na gościa. Do tego bita śmietana i gość zachwycony. :D
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation