Kuchnia

Kuchnia

Pączki wiedeńskie z ciasta parzonego
W ten sam sposób robi się hiszpańskie churros. Usmażone gorące paski ciasta posypuje się cukrem i macza w czekoladzie.

Przygotowanie pączków 20 minut * smażenie 60 min * 1 sztuka – ok. 230 kcal

Składniki na ok. 15 sztuk pączków wiedeńskich z ciasta parzonego:

20 dag mąki pszennej
10 dag masła
4 jaja
szczypta soli
1 szklanka wody
olej do smażenia
kilka kropel olejku waniliowego

Na lukier:

ok. 1 szklanka cukru pudru
2 łyżki soku cytrynowego

Przepis na pączki wiedeńskie z ciasta parzonego:

1. Zagotuj 1 szklankę wody z masłem i szczyptą soli.

2. Wsyp przesianą mąkę.

3. Mieszaj ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudź.

4. Ciasto zmiksuj z wbijanymi kolejno jajkami. Przełóż do szprycy cukierniczej.

5. W rondlu rozgrzej olej. Bezpośrednio do niego wyciskaj porcje ciasta, formując gniazda.

6. Smaż po 4 min z każdej strony. Przekładaj na bibułę, aby osączyć nadmiar tłuszczu.

7. Zrób lukier: cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny. Udekoruj przestudzone gniazda.

8. Możesz je posypać posiekanymi orzechami ziemnymi lub wiórkami kokosowymi.

Przepis z "Przyjaciółki"


Pączki wiedeńskie z ciasta parzonego
fot. STOCKFOOD/FREE
Tagi: desery pączki Tłusty Czwartek
Przepis na pączki wiedeńskie z ciasta parzonego - składniki i przygotowanie -Przepisy - Desery - Kuchnia - Polki.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation