Kuchnia
Czekolada <3
Czekoladki nadziewane
Idealne na prezent, przepyszne, ręcznie robione czekoladki. Zabawa w cukiernika, choć wymaga cierpliwości, wcale nie jest taka trudna jak się wydaje. Tym bardziej, że nagrodą są cudowne, rozpływające się w ustach, domowe czekoladki.
Nadzienia do pralinek można dobrać według własnych upodobań, ale ja nie mogłam oprzeć się klasyce. Stąd też w naszych czekoladkach znalazł się: mus malinowy na białej czekoladzie, kajmak oraz krem kinder bueno.
Domowe pralinki proponujemy w dwóch wersjach: czekolada mleczna oraz deserowa. Zabierając się do ich przygotowania warto zwrócić uwagę na porządną jakość czekolady, ponieważ to ona stanowi bazę naszych wykwintnych słodkości.
A gdy czekoladki są gotowe, pozostaje przygotować ozdobne pudełko lub folię, zapakować oraz podarować komuś ukochanemu. Lub, jak kto woli… po prostu zjeść!
Propozycja to 30 czekoladek (po 10 czekoladek na jeden rodzaj nadzienia).
Składniki:
Czekoladki:
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady deserowej
Nadzienie: mus malinowy na białej czekoladzie
Szklanka malin
1,5 łyżki cukru
50 ml śmietanki 30%
100 g białej czekolady
Nadzienie: kajmak
Mleko słodzone skondensowane (gotowane)
Nadzienie: krem kinder bueno
2 łyżki nutelli
2 pojedyncze batoniki kinder bueno
Łyżka posiekanych, prażonych orzechów laskowych
Przygotowanie:
1) Mus malinowy na białej czekoladzie: maliny i cukier umieść w rondlu. Zagotuj i trzymaj na palniku przez ok. 2 minuty. Przecedź przez sitko, aby pozbyć się zbyt dużej ilości pestek. Ponownie zagotuj i zredukuj. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę białą, 50 ml śmietanki 30% oraz powstały mus malinowy. Wymieszaj do jednolitej konsystencji. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia (nadzienie zgęstnieje).
2) Kajmak: w przypadku tego nadzienia wystarczy kupić gotową masę kajmakową lub w ostateczności mleko skondensowane słodzone w puszce. W tej drugiej opcji należy puszkę gotować w wodzie przez 2,5 h, poczekać aż ostygnie i otworzyć.
3) Krem kinder bueno: w miseczce wymieszać 2 łyżki nutelli (lub innego kremu nugatowego), pokruszone batoniki kinder bueno oraz drobno posiekane, uprażone orzechy laskowe (ok. łyżki).
4)Aby przygotować czekoladki należy posiadać specjalne, silikonowe foremki do tego przeznaczone. Można je również wykonać w silikonowych foremkach do lodu. W kąpieli wodnej rozpuszczamy osobno czekolady: deserową oraz mleczną. 15 otworów na czekoladki smarujemy dokładnie jednym rodzajem czekolady, a kolejne 15 – drugim. Ważne, aby czekolada pokryła wszystkie ścianki i nie zostawiała nawet drobnych otworów. Włożyć formy do zamrażalnika na 10 minut.
5) Po tym czasie należy otworki formy wysmarować w ten sam sposób po raz drugi. Kolejna warstwa ścianki sprawi, że czekoladki nie rozpadną się podczas wyjmowania. Znowu umieszczamy formy w zamrażalniku na 10 minut.
6) Następnie w każdym z otworów umieszczamy nadzienie do 4/5 wysokości. Zgodnie z tym przepisem, każde nadzienie przypada na 10 czekoladek. Dopełniamy otworki rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, tak aby stworzyć podstawę czekoladki. Tak przygotowane formy wkładamy do zamrażalnika na co najmniej 30-40 minut. Po tym czasie czekoladki można wyjąć i ozdobić. Można je przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Ale szczerze wątpię, czy po tym czasie jeszcze je tam znajdziemy…
MA==