Kuchnia

Kawa

Mrożona mokka karmelowa

Składniki:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
pół tabliczki czekolady mlecznej
2 łyżeczki syropu karmelowego
ok. 2-3 łyżki wody – wrzątku
100 ml mleka
4 kostki lodu
bita śmietana i sos karmelowy (taki do lodów) do dekoracji
Przygotowanie:
Kawę rozpuszczam we wrzątku, dodaję czekoladę pokrojoną w małe kawałeczki i mieszam tak długo, aż czekolada się rozpuści. Dodaję syrop karmelowy i jeszcze raz mieszam. W shakerze umieszczam lód, dodaję mleko i kawę z czekoladą, mocno wstrząsam. Przelewam do szklanki i dekoruję bitą śmietaną i sosem karmelowym.
Jeśli nie macie shakera – nic straconego, mrożona mokka karmelowa wyjdzie także bez shakera. Trzeba zmieszać rozpuszczoną kawę z czekoladą z zimnym mlekiem i wrzucić kostki lodu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation