Inne

balkon

Faworki/chrust wg. Magdy Gessler | Przepisy kuchni świata


Składniki:

600g mąki pszennej
2 łyżki smalcu
15 żółtek
200 g cukru
6 łyżek śmietany
2 łyżki spirytusu
1 łyzka araku
500g smalcu do smażenia
100 g cukru pudru
wanilia

Sposób przygotowania:

Utrzeć smalec do konsystencji śmietany.
Do smalcu dodać 15 żółtek, dodać cukier, alkohole, śmietanę i mąkę, Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
Rozwałkować ciasto bardzo cienko, lekko podsypując mąką. Pokroić na paski szerokości 3 cm i długości 15 cm.
Naciąć wzdłuż w środku. Chwycić za jeden koniec i przeciągnąć go 2-3-krotnie przez nacięcie i zawijając faworka.
Rozgrzać smalec w szerokim rondlu. Wrzucić testowo kawałek ciasta – jeśli natychmiast wypłynie można smażyć a temperatura tłuszczu jest odpowiednia.
Smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Wyjąć i odsączyć na ręczniku papierowym.
Posypać cukrem pudrem z wanilią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation