Kuchnia

Bułki chleby

Grahamki

Składniki na 10 sztuk:
pół szklanki letniego mleka
pół szklanki letniej wody
1 łyżka melasy*
1,5 łyżki miodu
1 łyżeczka soli
2,5 szklanki mąki grahama**
1 szklanka mąki pszennej chlebowej (plus 2 - 3 łyżki na podsypanie)
30 ml oleju (2 łyżki)
7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych drożdży

Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania

Suche drożdże wymieszać z mąkami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Mleko i wodę wymieszać z melasą, miodem, solą i olejem. Dodać do mąki, wyrobić. Wyrabiać około 10 minut do dokładnego połączenia się składników (najlepiej mikserem z przystawką - hakiem do ciasta drożdżowego), ciasto może pozostać klejące, ewentualnie można podsypać kilka łyżek mąki. Przykryć ściereczką i pozostawić przykryte w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Podzielić na około 90 gramowe części, następnie oprószając dłonie mąką uformować w podłużne bułeczki, ułożyć na blaszce wysmarowanej masłem i oprószonej semoliną (lub wyłożonej matą teflonową), przykryć, pozostawić w cieple do napuszenia i podwojenia objętości (około 30 - 40 minut).

Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut. Wystudzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation