Kuchnia

obiady

Kurczak z orzechowym nadzieniem

Składniki:

1 kurczak
150 g orzechów włoskich
3 jajka
50 g rodzynek
3 łyżki tartej bułki
70 g masła
sól
pieprz
cc-718
Sposób wykonania:
Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na moment, aby namokły.
W między czasie żółtka oddzielić od białek.
Dodać do nich 50 g masła i dokładnie utrzeć.
Natomiast białka ubić na sztywną pianę.
Następnie zemleć obrane orzechy włoskie.
Dodać do nich żółtka z masłem, odsączone z wody rodzynki oraz tartą bułkę.
Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Doprawić ją do smaku solą oraz pieprzem.
Na koniec stopniowo dodawać ubite białka.
Delikatnie połączyć aby piana nie osiadła.
Tak przygotowany farsz odstawić na chwilę i przygotować kurczaka.
Dokładnie go opłukać pod bieżącą wodą.
Osuszyć go papierowym ręcznikiem po czym natrzeć go solą oraz pieprzem.
Tak przygotowanego kurczaka wypełnić orzechowym farszem.
Zaszyć otwory i przełożyć kurczaka do naczynia żaroodpornego.
Wierzch posypać kawałkami pozostałego masła.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 1 godz 30 min.
W trakcie pieczenia polewać kurczaka tworzącym się sosem aby kurczak był soczysty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation