Kuchnia

Śniadania

Feta z chili i bazylią:

Składniki:

40 dkg sera feta
5 ząbków czosnku
ostra papryka można dać surową papryczkę chili drobno posiekaną
świeża lub suszona bazylia
szklanka oliwy

Przygotowanie:

Ser pokroić w kostkę średniej wielkości.
Jeżeli jest świeża bazylia, to posiekać ją.
Czosnek obrać, papryczkę umyć i również posiekać.
W wyparzonym słoiku układać warstwami ser potem papryczkę, czosnek i bazylię.
Wszystko zalać oliwą i szczelnie zamknąć.
Wstawić do lodówki na jeden dzień.
Tak przygotowany ser można przechowywać 3 tygodnie.

Do zalewy możemy dodać oczywiście różne zioła według preferencji, np. rozmaryn, oregano itp. Zamiast chili można użyć suszonych pomidorów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation