Kuchnia

Święta - Wigilia

Piwony:
(paszteciki z ciasta piwnego z kapustą i grzybami):

ciasto -
3 szkl. mąki,
220-225 g (1 kostka) zimnego masła,
pół szklanki piwa,
szczypta soli (opcjonalnie)

farsz (dowolny) -
kapusta z grzybami (kapusta kiszona, grzyby suszone, cebula)
lub grzyby, przyrządzone jak na pierogi i uszka

zimne masło posiekać z mąką, wlać piwo i szybko zagnieść. rozwałkować ciasto na około pół centymetra grubości na kształt prostokąta. rozłożyć farsz, zwinąć dłuższe boki prostokąta w roladkę, po czym pokroić na paszteciki. piec w mocno rozgrzanym do około 200 stopni piekarniku około 15 minut, aż paszteciki ładnie się zarumienią.

ciasto piwne lubi zimno, dlatego trzeba go szybko zagnieść i w miarę szybko uformować paszteciki, aby uniknąć rozpuszczenia się masła.

polecam też piwony w wersji na słodko. próbowałam już piwony z brzoskwiniami, jabłkami, twarogiem, po upieczeniu posypane dodatkowo cukrem pudrem. jeżeli piekę piwony z nadzieniem w większych kawałkach, wtedy formuję je w paczuszki, krojąc rozwałkowane ciasto na kwadraty i sklejając brzegi do góry:
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation