DIY - zrób to sam

szydelko

Bardzo prosty przepis, ciasto latwo sie formuje, wiec nie stanowi problemu "ukrecanie"
buleczek. Po wyjeciu z pieca chrupiace, miazsz miekki, zwarty i jednoczesnie puszysty. Ja
robie je zazwyczaj z podwojnej porcji, pieke wtedy 5 minut krocej, studze i zamrazam, a
kiedy mam ochote na sniadanie zjesc swieze buleczki wrzucam do nagrzanego pieca na
180°C i podpiekam 10minut i gotowe:-)

300g maki pszennej
1 saszetka drozdzy suchych (7g)
po plaskiej lyzeczce soli i cukru
1 lyzka oleju
200ml cieplej wody.

Wszystkie skladniki wrzucic do miski, mikserem przez okolo 5 minut polaczyc skladniki,
ciasto powinno lekko odchodzic od miski. Przykrywamy sciereczka i stawiamy w cieple
miejsce z dala od przeciagu. Jak nie mam czasu, to nagrzewam piekarnik do 50°C, kiedy
osiagnie ta temperature, wylaczam piec i zostawiam tylko swiatlo, wstawiam miske
(oczywiscie bez sciereczki;-),i po pol godzinie ciasto jest wyrosniete. Ciasto wyjac na
oproszony maka blat, lekko ugniesc i podzielic na 8-9 sztuk, uformowac buleczki. Ulozyc
na blaszce w odstepach, naciac wzdluz i ponownie odstawic do wyrosniecia. Ja wtedy
wstawiam ponownie do pieca i po okolo 15 minutach wlaczam piekarnik na 200°C i pieke
15 minut. Jesli rosna po za piecem, kiedy podwoja objetosc, wkladamy do pieca
nagrzanego do 200°C i pieczemy 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation