Kuchnia

Przepisy

Śląska rolada wieprzowa z grzybami i kapustą

składniki:

schab wieprzowy - 1.5 kilogramów
pieczarki - 400 gramów
Sos do pieczeni z grzybami Knorr - 1 opakowanie
majeranek - 1 łyżka
ząbki czosnku - 2 sztuki
kapusta kiszona - 300 gramów
woda - 1 szklanka
cebula - 2 sztuki
margaryna - 2 łyżki
woda - 1 szklanka

1.Kapustę poszatkuj i gotuj w wodzie przez ok. 30 minut.
2.Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na margarynie. Jak będą złociste dodaj pieczarki pokrojone drobno.
3.Gdy wszystko się usmaży dodaj odcedzoną kapustę i duś przez kolejne 20 minut.
4.Sos Knorr rozmieszaj z szklanką wody i wraz z majerankiem dodaj do farszu kapuścianego. Całość duś aż farsz zgęstnieje.
5.Schab rozetnij wzdłuż na pół, nie docinając do końca i rozłóż jak książkę. Następnie rozbij lekko tłuczkiem tak aby miał grubość ok
6.Nałóż farsz z kapusty i zroluj ściśle mięso obwiązując je dratwą.
7.Obsmaż mięso na rozgrzanej oliwie z obu stron, przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj szklankę wody i piecz w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku przez 45 minut. Podawaj pokrojone w plastry np. z kaszą lub ziemniaczanym puree Tip: Jeśli uznasz, że farsz z kapusty i grzybów nie jest dość zwarty możesz dodać odrobinę bułki tartej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation