Kuchnia

ciasta

** Kruche ciastka z jabłkami **
Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki
225 g masła
1 szklanka cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany 18%
szczypta soli
Nadzienie z jabłek:

4-5 jabłek obranych, pokrojonych na "szesnastki"
Ponadto:

cukier puder do posypania
duża blaszka
papier do pieczenia


Wykonanie:

1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, dodać maslo, cukier, posiekać nożem, następnie dodać żółtka, śmietanę, zagnieść ciasto, schłodzić.

2. Rozwałkować ciasto na grubość około 2-3 mm, wykrawać krążki szklanką.

3. Na krążki układać pokrojone jabłka, zawinąć (ale nie sklejać ).

4. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Piec w temp. 180 stopni Celsjusza około 20 minut ( na złoty kolor ).

6. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation