Kuchnia

PRZETWORY

Miód imbirowy (rewelacyjny sposób na przeziębienie, odporność)

Składniki:
400 g miodu
50 g świeżego imbiru
1/2 cytryny
1 łyżka cukru trzcinowego
2-3 łyżki wody



Imbir obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach. Wrzucamy do małego rondelka, wciskamy sok z połówki cytryny, dodajemy 1 łyżkę cukru trzcinowego. W razie potrzeby dodajemy 2 max 3 łyżki wody. Imbir ma być delikatnie przykryty a nie pływać w wodzie. Wstawiamy na mały ogień i natychmiast po zagotowaniu zdejmujemy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.



W miedzy czasie przygotowujemy mód. Jeśli Twój jest już skrystalizowany i ciężko będzie go wyjąć ze słoika lub wymieszać. Możesz go bardzo delikatnie ogrzać, wtedy zmieni swoją konsystencję na bardziej płynny.
Jak to zrobić?
Słoik albo odmierzoną w naczyniu część zanurzyć w ciepłej wodzie, od czasu do czasu mieszając. BARDZO WAŻNE! Nie wolno podgrzać miodu do temperatury wyższej niż 40′C!

Jak imbir wystygnie, mieszamy go z miodem, przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.
Stosuj do nabierania zawsze czystą łyżeczkę a nie popsuje się baaaardzo długo. :)

Jak go stosować?
profilaktycznie – wieczorem łyżeczkę do ciepłej herbaty (nigdy do wrzątku, zasada j.w.)
w przeziębieniu, katarze i różnych infekcjach górnych dróg oddechowych: ok 3 razy dziennie dużą łyżkę do herbaty lub np. ciepłej wody.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation