Kuchnia

przepisy

Składniki na 12 sztuk:
250 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
1 czerwona cebula
50 g sera feta
2 łyżki posiekanych liści mięty
2 łyżki startej skórki z cytryny
1 duże jajko
2 łyżki mąki ryżowej
Sól i pieprz
Oliwa w sprayu lub tradycyjny olej/oliwa

Sposób przygotowania:
Ugotuj groszek al dente, dokładnie odcedź i ostudź.
Posiekaj drobno cebulę, pokrój ser feta, dodaj miętę, skórkę z cytryny i wymieszaj.
Rozdrobnij blenderem groszek, ale nie na puree.
Do masy groszkowej dodaj jajko i mąkę, dobrze wymieszaj.
Połącz z cebulową mieszanką.
Rozgrzej patelnię spryskaną lub lekko natłuszczoną oliwą.
Uformuj z ciasta pulpeciki, jeśli masa wyszła za luźna nakładaj łyżką porcje formując kotleciki na patelni.
Smaż na złoty kolor.
Przed podaniem skrop odrobiną soku z cytryny, smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation