Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Jesienna sałatka z pieczoną dynią
Składniki:



* 1/2 dyni piżmowej

* 1 mały kalafior

* 1 duże jabłko

* 3/4 szklanki komosy ryżowej (quinoa)

* 1 pęczek natki pietruszki

* 2 łyżki oliwy

* 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

* 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku

* sól i pieprz



Sos:



* 100 ml oliwy

* sok z 1/2 cytryny

* 1 duży ząbek czosnku

* 1 łyżeczka miodu

* sól i pieprz



Dodatkowo:



* pszenne tortille



Dynię obieramy ze skórki, wycinamy pestki i kroimy w drobną kostkę.

Kalafiora dzielimy na malutkie różyczki.

Dynię i kalafiora łączymy ze sobą w naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą, oprószamy solą, pieprzem, czosnkiem oraz ziołami i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut. Po tym czasie delikatnie je mieszamy i ponownie pieczemy przez 15 minut.

W czasie kiedy pieką się warzywa gotujemy komosę (według zaleceń na opakowaniu).

(Jeśli wybieracie wersję na zimno, zarówno warzywa jak i komosę należy odstawić do wystygnięcia).

Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą w małym słoiczku i energicznie potrząsamy przez około minutę, a następnie wlewamy go do sałatki i delikatnie mieszamy.

Do upieczonej dyni oraz kalafiora dodajemy komosę, pokrojone w drobną kostkę jabłko oraz drobno posiekaną natkę. Mieszamy dokładnie, ale bardzo delikatnie. Następnie dodajemy sos i ponownie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Tortille kroimy w trójkąty i podpiekamy na suchej patelni do chwili aż się zarumienią i będą chrupiące. Porcję sałatki podajemy na gorących tortillach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation