Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Tarta z figami
ciasto:
3/4 szklanki + 1 łyżka (125 g) mąki pszennej
75 g zimnego masła
3 łyżki (25 g) mielonych orzechów laskowych
1-2 łyżki zimnej wody
sól
1 łyżeczka masła do natłuszczenia formy
mąka do oprószenia formy

farsz:
6 fig
500 g sera ricotta (lub innego białego twarożku)
4 surowe żółtka
1/4 szklanki (50 g) cukru pudru
1 laska wanilii
2 łyżki dżemu figowego
1 łyżka płynnego miodu do polania (opcjonalnie)


Przygotuj ciasto: posiekaj nożem masło z mąką i szczyptą soli, dodaj orzechy i wymieszaj (możesz też użyć malaksera). Dodaj 2 łyżki zimnej wody i szybko zagnieć elastyczne ciasto. Jeśli się kruszy, dodaj więcej wody, jeśli jest za luźne - podsyp mąką. Uformuj kulę, lekko ją spłaszcz, zawiń w folię spożywczą i wstaw na pół godziny do lodówki. Formę do tart o średnicy ok. 22 cm lekko natłuść masłem i oprósz mąką.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto na oprószonej mąką stolnicy (lub blacie) na okrąg o średnicy większej niż forma i przełóż je do formy. Dokładnie wyłóż ją ciastem, lekko dociśnij i odetnij nadmiar ciasta z brzegów. Dno ponakłuwaj widelcem, wyłóż je papierem do pieczenia, wysyp ciężarki do pieczenia (możesz też użyć suchej fasoli) i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C. Podpiekaj 15 minut, wyjmij formę z pieca, delikatnie usuń pergamin i obciążenie, ponownie wstaw do piekarnika i piecz kolejne 5 minut. Wyjmij z pieca.
Przygotuj farsz: żółtka utrzyj z cukrem na kogel-mogel, następnie wymieszaj go z serem i ziarenkami z przekrojonej wzdłuż laski wanilii. Figi umyj i pokrój w plastry.
Przygotuj tartę: podpieczone ciasto posmaruj dżemem i wyłóż masę serową, na wierzch ułóż plastry fig i ponownie formę wstaw do piekarnika. Piecz 30 minut, wyjmij z pieca, skrop miodem i od razu podawaj.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation