Kuchnia

jedzonko

Ciasto mleczno-maślane
N A J L E P S Z E mleczne ciasto bez pieczenia jakie jadłam :-) Uwierzcie, ciasto po prostu niebo w ... :))
Dwie warstwy biszkopcików, dwie warstwy masy mleczno-maślanej, aż brak słów! Przebiło wszystkie serniki na zimno :-) Najlepsze, nie pożałujecie jak zrobicie, na pewno będziecie wracać. U mnie jest na rodzinnych spotkaniach baaardzo często bo jest proste i szybkie do zrobienia, a czekanie do tyle co chłodzenie, co nie jest także długie. Kaloryczność niestety, ale od Święta ... Zachęcam! :-)



Składniki:

2-3 paczki biszkoptów okrągłych (ja kupię paczkę 0,5 kg i sporo zostaje, zależy jak gruba masa będzie)
3 serki homogenizowane
1 kostka masła
2 szklanki mleka w proszku
3 łyżki mielonej kawy (robiłam także z rozpuszczalnej i nie narzekam :-)
3/4 szklanki cukru
3-5 łyżek żelatyny
5 żółtek
1 jajko
czekolada do dekoracji (można użyć kakao)


Przygotowanie:

Zaparzyć w kubku kawę i odstawić do wystudzenia. Żelatynę namoczyć w połowie szklanki wrzącej wody i dobrze ją rozpuścić (długo mieszać!)
Jajko i żółtka utrzeć z cukrem w kąpieli wodnej na puszystą masę (około 3-4 minuty) i odstawić do wystudzenia.
Miękkie masło utrzeć na puszysto i dodać masę jajeczną -zmiksować. Później dodawać serek i 1/3 mleka w proszku, serek, znów mleko, serek i ostatnią część mleka. Na koniec żelatynę. Masa musi być bardzo gładka. nie może byś grudek.
Blaszkę wyłożyć suchymi biszkoptami i dać część masy, drugą warstwę biszkoptów namoczyć delikatnie w kawie (bardzo delikatnie by nie rozwodniły masy), na biszkopty masę mleczną (u mnie wyszły dwie warstwy biszkoptów i dwie warstwy mleka*) i posypać startą czekoladą, wstawić na 2 godziny do lodówki.
Gotowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation