Kuchnia

kuchnia

Tarta orzechowa z jabłkami i budyniem


Tortownica o średnicy 24cm:
Spód:
350 g ciasteczek orzechowych (użyłam domowych ciasteczek robionych z masła orzechowego i kawałkami orzeszków ziemnych, ale mogą być dowolne ciasteczka)
100 g roztopionego masła
1/4 łyżeczki soli

3 średnie jabłka
sok z połówki cytryny
1-2 łyżki cukru
1 budyń śmietankowy (opakowanie 40g)

Spód: Ciasteczka zmielić na pył w blenderze lub rozgnieść za pomocą dłoni (jedno ciastko można zostawić do dekoracji wierzchu). Dodać do nich roztopione masło i sól. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Zagnieść całość i wylepić ciasteczkami dno formy, lekko zachodząc na boki (1/4 wysokości formy). Gotowy spód wstawić do lodówki na czas przygotowywania jabłek i budyniu.

Jabłka obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki. Ugotować budyń według przepisu producenta. Na spodzie tarty ułożyć warstwy z jabłek, posypać je cukrem (wedle własnego uznania), skropić sokiem z cytryny, a na koniec wylać na nie budyń (może być jeszcze ciepły). Posypać odłożonym ciastkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez 25-30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation