Kuchnia

Słodkości

Ciasto "Kora orzechowa"

SKŁADNIKI NA BISZKOPT ORZECHOWY
*5 białek, dużych
*3 żółtka, duże
*150 g cukru
*150 g orzechów np. włoskich, laskowych, zmielonych
*80 g wiórek kokosowych (lekko zmieliłam)
*2 łyżki mąki tortowej
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY
*250 ml soku z puszki brzoskwiń
*280 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
*6 łyżek cukru
*2 budynie śmietankowe (proszek)
*1 łyżka mąki tortowej
*2 szklanki wody
*3 żółtka + 2 (pozostałe z biszkoptu)

DODATKOWO
*ok. 250 g ciastek typu delicje np. pomarańczowe
*2 galaretki brzoskwiniowe, proszek
*3 szklanki wody
*brzoskwinie z puszki (duża)
*3 łyżki mocnego naparu z kawy
*3 łyżki alkoholu np. wódki

Zmielone orzechy, wiórki, mąkę, proszek przesypujemy do miseczki i mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksujemy, aż masa będzie lśniąca i gęsta (ok.3-4 min). Dodajemy żółtka, po dodaniu każdego miksujemy na najniższych obrotach. Za pomocą dużej łyżki drewnianej lub szpatułki mieszamy z masą białkową i suche składniki w 3-4 partiach. Łączymy bardzo delikatnie, aby piana jak najmniej opadła. Przekładamy surowe ciasto do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia o wym. 24×24 cm. Pieczemy w temp. 160 C przez ok. 25-30 min. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem, powinien być suchy. Po wyjęciu biszkopt rzucamy na podłogę (zabezpieczoną) z wysokości ok. 30 cm. Studzimy i przekrawamy na dwie części.

Sok z brzoskwiń wlewamy do rondelka o grubym dnie razem ze szklanką wody i cukrem. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. W pozostałej szklance wody rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz mąkę. Szybko mieszamy, aby nie powstały grudki. Następnie dodajemy 5 żółtek i mieszamy. Do żółtek powoli wlewamy roztwór z soku brzoskwiniowego, cały czas energicznie mieszając. Ponownie podgrzewamy do zagotowania i zgęstnienia, cały czas mieszając. Owijamy folią i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło (temp. pokojowa) chwilę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce powstały budyń.

Alkohol łączymy z naparem. Jeden blat biszkoptowy układamy w formie. Wykładamy połowę kremu budyniowego. Delikatnie zatapiamy stronę biszkoptową delicji w alkoholu z kawą. Układamy stroną czekoladową do kremu jeden obok drugiego. Wykładamy pozostały krem. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, lekko dociskamy. Układamy pokrojone w plasterki brzoskwinie. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody i zostawiamy do wystudzenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na brzoskwinie. Ciasto wkładamy na min. kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation