Kuchnia

kurak na rózne sposoby

"Oszukany" kurczak
Składniki:

12 podudzi kurczaka,
375 ml maślanki lub jogurtu,
1 łyżeczka soli morskiej,
1 łyżeczka mielonego imbiru,
1 łyżeczka kurkumy,
2 łyżeczki mielonej kolendry,
2 łyżeczki mielonej papryki,
200 g bułki tartej

W dużej misce wymieszać maślankę / jogurt z solą, imbirem, kurkumą oraz połową ilości kolendry i papryki (po 1 łyżeczce). Włożyć do mieszanki oczyszczonego kurczaka, dokładnie obtoczyć i schować do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. W miseczce należy wymieszać bułkę tartą z resztą kolendry i papryki (po 1 łyżeczce), dodać odrobinę soli i pieprzu. Kurczaka pojedynczo obtaczać dokładnie w mieszaninie bułki tartej i przypraw, następnie układać na blaszce do pieczenia uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez około 45 - 60 minut, do ładnego zbrązowienia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation