Kuchnia

Ciasta

Tort „Rozpacz wiewiórki”
Tort jest mocno orzechowy, ich smak dodatkowo podkreśla dżem porzeczkowy (jak dla mnie idealne połączenie smakowe).

Przepis na biszkopt jest autorstwa Bo Friberga, aczkolwiek zachowałam tylko składniki. Wykonanie przedstawione przeze mnie jest miej skomplikowane i nie wymaga posiadania kuchennego termometru.

Masa pralinowa powstała na kanwie wielu mas, które wykonywałam wcześniej.

Ciasto nie jest zbyt skomplikowane, ale niestety jest dość pracochłonne.

Najtrudniejszym punktem jest wykonanie praliny - pamiętajcie, żeby nie mieszać karmelu, w przeciwnym razie syrop cukrowy może się skrystalizować (karmel będzie nie do odratowania).

Składniki na biszkopt czekoladowo-orzechowy:
•7 jajek
•170 gramów cukru
•1 łyżeczka esencji waniliowej lub likieru orzechowego
•pół łyżeczki soli
•170 gramów mąki
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
•85 gramów orzechów laskowych, uprażonych, pozbawionych skórek i zmielonych
•43 gramy ciemnej czekolady, roztopionej razem z masłem
•58 gramów roztopionego masła
Wykonanie:
1. Natłuść i posyp mąką tortownicę o wymiarach 23-25 cm (swoje ciasto piekłam z połowy porcji w tortownicy o średnicy 13 cm).

2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.

3. Ubij białka z cukrem na sztywną pianę.

4. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku. Miksuj na szybkich obrotach przez około 6 minut.

5. Przesiej do ciasta mąkę, proszek do pieczenia, sól, orzechy. Mieszaj delikatnie za pomocą łyżki.

6. Stopniowo dodaj do masy liker/esencję i roztopione masło z czekoladą. Wymieszaj tylko do połączenia się składników.

7. Przelej ciasto do tortownicy (najlepiej, żeby miała dość wysokie ścianki).

8. Piecz około 40-45 minut (wszystko zależy od piekarnika). Tortownica powinna być umieszczona na środkowej półce piekarnika.

9. Upieczone ciasto odstaw do ostygnięcia. Zimne przekrój na 3 części.
Składniki na pastę pralinową:

•1 3/4 szklanki orzechów laskowych, najlepiej bez skórek i delikatnie uprażonych
•1 3/4 szklanki cukru
•1 łyżka oleju (najlepiej orzechowego)

Wykonanie:
1. Wymieszaj cukier z dwiema łyżkami wody. Gotuj na średnim ogniu. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści zwiększ ogień na duży i bez mieszania (bardzo ważne!) gotuj przez około 5 - 7 minut. Cukier musi nabrać bursztynowego koloru.

2. Do karmelu wsyp całe orzechy. Wymieszaj masę i przelej na silikonową matę. Bardzo uważaj, ponieważ karmel jest naprawdę gorący. Bardzo łatwo się poparzyć.

3. Pozostaw karmel do ostygnięcia.

4. Zimną pralinę połam na kawałki i zmiel na proszek. W czasie mielenia dodaj olej. Pralina po dłuższym mieleniu zamieni się w przepyszną pastę.

Składniki na masę pralinową:

•pasta pralinowa
•10-12 kopiastych łyżek masła w temperaturze pokojowej (jezeli masa jest rzadka, mozna dodac wiecej masla)
•2 szklanki kremówki, zimnej
•220 gramów ciemnej czekolady
•Likier orzechowy (opcjonalnie i ilość do smaku)
•dżem z czarnych porzeczek (najlepiej domowy)
•zmielone orzechy laskowe do dekoracji

Wykonanie:
1. Połącz ze sobą czekoladę, pastę pralinową i masło.

2. Jedną szklankę kremówki zagotuj i gorącą zalej czekoladowo-pralinową miksturę. Pozostaw na 1 minutę i mieszaj do połączenia się wszystkich składników. Na tym etapie dodaj likier orzechowy.

3. Pozostałą kremówkę ubij na luźniejszą bitą śmietanę.

4. Dodaj około 2 łyżek bitej śmietany do masy czekoladowej. Wymieszaj. Dodaj resztę śmietany i delikatnie wymieszaj.

5. Przykryj miskę, w której znajduje się masa, folią spożywczą i odstaw na minimum pół godziny do lodówki.

6. Spód ciasta posmaruj dość grubo dżemem. Następnie masą pralinową. Przykryj masę drugim blatem ciasta. Posmaruj jego wierzch dżemem i masą. Przykryj ciastem. Rozsmaruj krem na wierzchu i po bokach ciasta. Boki ciasta oprósz zmielonymi orzechami laskowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation