Kuchnia

Ciasta

150 g karmelowych lub owsianych ciasteczek

70 g masła

Ciasteczka zmiel w blenderze na drobne okruszki. Masło rozpuść w rondelku i wlej do ciasteczek. Zmieszaj wszystko dokładnie, aby wszystkie okruszki połączyły się z masłem. Wyłóż nimi spód tortownicy (20cm), dociśnij i schowaj do lodówki. Przygotuj masę serową:

600 g twarogu sernikowego

5 jajek

1/2 szklanki cukru

1 laska wanilii

150 ml śmietanki kremówki

2 kieliszki brandy

3 łyżki mąki ziemniaczanej

Do miski wsyp cukier, dodaj twaróg sernikowy i połącz z cukrem przy pomocy miksera. Nie przerywając miksowania dodaj kolejno jajka. Następnie wlej śmietanę, brandy, dodaj ziarenka z laski wanilii. Połącz je z masą serową, po czym dodaj mąkę ziemniaczaną i raz jeszcze krótko zmiksuj.

Masę wylej na wcześniej przygotowany spód. Sernik piecz w 130 stopniach przez 90 - 100 minut. Jest gotowy, kiedy poruszysz tortownicą, a ten zachowa się jak galaretka. Upieczony sernik pozostaw do ostygnięcia, następnie delikatnie zdejmij obręcz z tortownicy, przygotuj polewę czekoladową:

200 g gorzkiej czekolady

100 g mleka kokosowego lub śmietanki 30%

1 kieliszek brandy

3 łyżki masła

6 łyżek dulce de leche (przepis)

1 szklanka uprażonych orzechów włoskich

1/2 szklanki uprażonych wiórek kokosowych

Czekoladę pokrój na drobne kawałeczki, dodaj do niej posiekane masło, delikatnie przemieszaj. Mleko kokosowe doprowadź do wrzenia i zalej nim posiekaną czekoladę. Odstaw na 1 minutę, a następnie przy pomocy widelca drobnymi okrężnymi ruchami połącz masę do uzyskania gęstej emulsji. Wstaw ją na chwilę do lodówki, aby stężała.

Masę czekoladową rozprowadź po wierzchu sernika. Umieść na niej kleksy kajmaku i za pomocą widelca porób nieregularne esy floresy łącząc go z czekoladą. Posyp sernik wiórkami kokosowymi i drobno posiekanymi orzechami. Całość udekoruj maziami rozpuszczonej czekolady oraz kajmaku. Tak przygotowany sernik wstaw do lodówki przynajmniej na 12 godzin, a najlepiej na całą dobę.

Smacznego!



Read more: http://gotujebolubi.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?9#ixzz2VwSMSfeU
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation