Kuchnia

Sałatki

Mizeria

Uwielbiam mizerię i nie zamierzam tego ukrywać. Jednak nie każda mizeria mi smakuje. Miałem okazję spróbować jej już w kilku barach mlecznych i zawsze brakuje mi tam jednego - soli ;) Jednak sekretem idealnej mizerii nie jest sól, mimo, że bardzo ważna. Ja osobiście kocham mizerię za połączenie kwaśnego mleka i kwaśnej śmietany 18%.

Oczywiście o dobrej jakości kwaśne mleko w dzisiejszych czasach trudno, zatem śmiało możecie posiłkować się maślanką, kefirem lub w najzdrowszej wersji jogurtem naturalnym.

A do mizerii oczywiście-młode ziemniaczki.

Składniki:
ogórek wężowy długości 30 cm
400 ml kwaśnego mleka/maślanki/kefiru
100 ml kwaśnej śmietany 18%
sól, biały pieprz
koperek
cukier
sok z cytryny
Przepis
Polecam Wam do mizerii wykorzystać ogórek wężowy, moim zdaniem jest smaczniejszy niż jeszcze młode ogórki gruntowe. Myjemy go i obieramy obieraczką do warzyw. Następnie na tartce ścieramy na cienkie plastry.



Tak przygotowane ogórki zasypujemy szczyptą soli, dokładnie z każdej strony. Dzięki niej ogórki puszczą wodę, która nie jest nam potrzebna. Odstawiamy ogórki na 10 minut.

W międzyczasie do miski wlewamy 400 ml kwaśnego mleka (najlepiej od baby ze wsi), jeśli nie uda Wam się dostać dobrej jakości kwaśnego mleka szukajcie w sklepach maślanki lub kefiru. Dla dbających o linię polecam jogurt naturalny.

Następnie doprawiamy płyn białym pieprzem, odrobiną soku z cytryny oraz szczyptą cukru dla kontrastu smakowego. Całość zalewamy jeszcze 100 ml kwaśnej śmietany 18%. Teraz bierzemy trzepaczkę i wszystko dokładnie mieszamy.Na sam koniec warto jeszcze dodać drobno posiekany koper.

Ogórki po 10 minutach odciskamy z nadmiaru wody. Potem zalewamy je mleczną miksturą. Pamiętajcie, aby nie posolić ogórków za bardzo, gdyż wtedy mizeria będzie za słona i jedynym rozwiązaniem będzie ponownie płukanie ogórków.

Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut, po tym czasie znów próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation