Kuchnia
serniki
mojewypieki.com
Sernik pistacjowy
z białą polewą czekoladową
Składniki na czekoladowy spód:
150 g ciastek kakaowych z nadzieniem czekoladowym (np. markizy)
30 g masła, w temperaturze pokojowej
Ciastka (razem z nadzieniem) i masło wrzucić do malaksera i zmiksować na jednolitą, mokrą masę.
Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.
Składniki na masę serową:
300 g niesolonych orzeszków pistacjowych
400 g mleka słodzonego skondensowanego
2 łyżeczki wody różanej lub ekstraktu z wanilii
2 jajka
250 g serka mascarpone
250 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Pistacje umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania mąki pistacjowej. Miksować chwilę dłużej, aż mąka zacznie się zbijać w lekko wilgotne grudki, ale nie dopuścić do otrzymania masła pistacjowego (nie może zacząć oddzielać się tłuszcz).Do pistacji dodać słodzone mleko skondensowane, zmiksować.Masę przełożyć do miksera. Dodać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać serek mascarpone, twaróg, wodę różaną/ekstrakt z wanilii i zmiksować do otrzymania gładkiej masy serowej.
Masę serową przelać na schłodzony spód. Wyrównać.
Piec w temperaturze 150ºC przez około 60 minut, bez termoobiegu. Przestudzić w stygnącym piekarniku.
Wyjąć, schłodzić przez noc w lodówce.
Polewa z białej czekolady:
100 ml śmietany kremówki 30%
100 g białej czekolady, drobno posiekanej
Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, do wrzenia, zestawić z palnika. Dodać białą czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Odstawić do zgęstnienia sosu - powinien mieć konsystencję dobrą do smarowania.
Schłodzony sernik posmarować białą polewa. Boki oprószyć dodatkowymi posiekanymi pistacjami (opcjonalnie). By pistacje trzymały się boków sernika lekko podgrzać (odłożone wcześniej) 2 łyżki polewy i posmarować nią boki.
Schłodzić i przechowywać w lodówce do 5 dni.
Smacznego :-).
MA==