Kuchnia

CIASTA

SKARBIEC KULINARNY: Placek Czeski

Składniki Na Ciasto:

3 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. cukru
1 łyżeczka sody
1 duże jajko
0,5 kostki twardej, zimnej margaryny (125 g)
2 łyżki miodu
10 łyżek mleka



Składniki Na Masę:

0,5 l mleka
0,5 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
75 ml kaszy manny
0,5 kostki margaryny + 0,5 kostki masła/1 kostka masła (200 g) w temp. pokojowej
1-2 łyżki soku z cytryny




Składniki Dodatkowe:

250 g powideł śliwkowych
ok. 150 g posiekanych orzechów włoskich
0,5 l słoika wiśni drelowanych
cukier puder



Przygotowanie Ciasta:

Mąkę przesiać do miski.
Wsypać cukier
Dodać sodę.
Wymieszać dla połączenia się składników.
Wbić jajko.
Dodać pokrojoną w większą kostkę margarynę.
Dodać miód.
Wlać mleko.
Wszystko zagnieść na jednolitą konsystencję, aż powstanie kula.
Podzielić na 3 równe części.
Włożyć do woreczka foliowego.
Włożyć do lodówki na 1,5-3 godz. lub do zamrażalnika na 30-45 min. (nie może dotykać bezpośrednio lodu).
Na wyłożoną papierem do pieczenia formę, wyłożyć 1 część ciasta ( najlepiej wałkować i zlepiać po kawałku, a następnie małym wałkiem lub szklanką wałkować, aby wyrównać powierzchnię ciasta).
Rozgrzać piekarnik do 180*C.
Piec 6-8 min.
Ostudzić.
Z pozostałym ciastem zrobić to samo.




Przygotowanie Masy:

Z danej ilości mleka odlać 0,5 jego zawartości.
Jedną część postawić na średni płomień.
Dodać do niej cukier i cukier waniliowy.
Do drugiej części mleka wsypać kaszkę.
Wymieszać.
Wlać do gotującego się mleka z cukrem.
Gotować do momentu zgęstnienia kaszki wg instrukcji na jej opakowaniu.
Ostudzić (najlepiej włożyć garnek z kaszką do zimnej wody i mieszać co jakiś czas).
Masło i margarynę/masło utrzeć/zmiksować na puszysto (ok. 3 min.).
Dodawać po łyżce zimnej kaszki, miksując.
Dodać sok z cytryny.
Chwilę miksować, aby sok połączył się z całą masą.



Przygotowanie Końcowe:

Pierwszy placek posmarować połową zawartości powideł.
Posypać połową zawartości orzechów.
Wyłożyć średnio gęsto wiśnie.
Posmarować ostrożnie połową zawartości kremu tak, aby wiśnie nie przemieszczały się za bardzo w inne miejsce.
Położyć drugi placek.
Postąpić z nim w ten sam sposób co z pierwszym.
Położyć 3 placek.
Ciasto odłożyć na 24 godz. (najlepiej włożyć do szczelnego pojemnika na ciasto lub do woreczka foliowego), aby zmiękło.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation