Kuchnia

kuchnia

Makaron w kremowym sosie pomidorowym ze szpinakiem

Składniki:
250g makaronu penne (ja robię 400g i też jest ok :)
łyżka oleju/oliwy z oliwek
mała cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka (400g) krojonych pomidorów
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki koncentratu pomidorowego
60 gram serka topionego kremowego (dobrze sprawdza się ten z Mlekovity, sprzedawany w postaci "kiełbasek")
1/4 szklanki parmezanu lub innego twardego sera
25 dag szpinaku (świeżego lub mrożonego
pieprz
opcjonalnie: szczypta papryki

Przepis:
Ugotować makaron. Pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek zeszklić na oleju/oliwie na dużej patelni. Dodać pomidory, oregano, bazylię, sól, pieprz i paprykę, wymieszać, potem koncentrat pomidorowy i pół szklanki wody, znów wymieszać. Zmniejszyć ogień, dodać serek kremowy (warto go wcześniej wyjąć z lodówki, żeby się nie zważył), mieszać miotełką aż się rozpuści. Dodać starty ser, wymieszać. Na koniec dodajemy szpinak (jeśli świeży, czekamy 3-5 min aż zmięknie). Do sosu dorzucamy odcedzony makaron.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation