Święta i uroczystości

Walentynki

Galaretki w cukrze

Składniki na około 50 sztuk:
500 g truskawek (świeżych lub zamrożonych)
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
pół szklanki cukru (lub mniej, wg uznania)
pół szklanki gorącej wody
25 g żelatyny
Do obtoczenia:
drobny cukier do wypieków lub wiórki kokosowe

Truskawki zmiksować z sokiem z cytryny na puree, np. blenderem. Przelać do garnuszka, dodać cukier (ilość według smaku), zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z palnika.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wymieszać do jej rozpuszczenia. Wlać do puree truskawkowego, wymieszać. Całość lekko przestudzić.
Formę kwadratową o boku 18 - 19 cm wyłożyć folią spożywczą lub aluminiową. Przelać przygotowaną masę galaretkową, wystudzić, następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Po tym czasie gotową galaretkę przełożyć na deseczkę, usunąć folię, pokroić na dowolnej wielkości porcje.
Każdą porcję obtaczać w cukrze (najlepiej położyć cukier obok galaretek i obtaczać bezpośrednio przed spożyciem) lub np. w wiórkach kokosowych.
Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation