Kuchnia

Drinki,nalewki, napoje

Nalewka gruszkowa


Składniki:
– 1 kg dojrzałych gruszek
– 0,5 l wódki
– 0,3 kg cukru trzcinowego
– 20 suszonych goździków
Gruszki obieramy ze skórki i wykrawamy gniazda nasienne. Owoce kroimy na ósemki i umieszczamy w dużym słoju. Zasypujemy cukrem i przykrywamy ręcznikiem papierowym, który mocujemy gumką lub nitką. Słoik odstawiamy na 1 dzień do szafki, aż owoce puszczą sok. Miksujemy całość blenderem na jednolitą masę, dolewamy wódkę i dodajemy goździki. Zamykamy szczelnie słój i odstawiamy na tydzień do szafki (choć jak to trunek tego typu, im dłużej postoi, tym lepiej). Nalewkę filtrujemy przez gazę lub pieluszkę i podajemy lekko schłodzoną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation