Kuchnia

przepisy

Zupa czosnkowa - przepis Gessler na pyszną zupę czosnkową
Zupa czosnkowa - przepis wg M. Gessler:
Składniki:
8 ząbków czosnku
1 cebula
2 ziemniaki
2 l bulionu warzywnego
2 łyżki masła
40 g boczku wędzonego
sól, pieprz, majeranek
czerstwe pieczywo na grzanki
oliwa z oliwek
tarty parmezan

Zupa czosnkowa - sposób przygotowania:
Ząbki czosnku posiekać w cienkie plasterki. Cebulę posiekać w kostkę. Czosnek i cebulę podsmażyć na maśle. Wrzucić do wrzącego bulionu. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. Boczek pokroić w cienkie paseczki, wytopić na patelni. Dodać wszystko do zupy. Przyprawić do smaku, gotować około pół godziny. Ziemniaki muszą być miękkie. Wówczas zupę czosnkową zmiksować.

Przygotować grzanki - pieczywo pokroić w kostkę i zrumienić na oliwie. Do miseczek wkładać porcję grzanek i zalewać gorącą zupą. Posypać parmezanem. Aby zupa czosnkowa była bardziej kremowa, można przed zmiksowaniem dodać do niej jeden śmietankowy serek topiony.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation