Kuchnia

kuchnia

Tort makowy z kremem kawowym

Składniki na tort o średnicy 24 cm:

Ciasto:
200 g maku, gotowego do użycia
100 g brązowego cukru
60 g panierki, u mnie otrębowa
8 białek, u mnie organiczne
8 żółtek, u mnie organiczne
5 łyżeczek migdałów, zmielonych
2 łyżeczki esencji waniliowej
1 łyżka miodu
1 szczypta soli morskiej

Krem:
1000 g serka mascarpone
100 g cukru brązowego, zmielonego
50 g kawy, zmielonej
50 ml spirytusu

Poncz:
200 ml wrzącej wody
20 ml spirytusu
5 łyżeczek brązowego cukru
Sok z połowy cytryny

Wszystkie składniki ze sobą połączyć.

Sposób wykonania:

Białka ubić. Odstawić. Żółtka zmiksować z cukrem, a następnie po kolei dodawać pozostałe składniki ciasta. Do całości dodać białka i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Ciasto przelac do wysmarownej tłuszczem i wysypanej panierką formy tortowej, wstawić do rozgrzanego, do 175°C piekarnika i piec przez 40 minut. Jeśli pieczenie ciasto w dwóch formach, aby uniknąć potem krojenia na blaty, formy należy wstawić do piekarnika na ok. 25 minut. Gotowe wyjąc i ostudzić na kratce.
W międzyczasie przygotować krem. Kawę zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut, a następnie przecedzić przez sitko. Wszystkie składniki na krem, wraz z kawą, dobrze ze sobą zmiksować. Kiedy blaty ostygną, położyć jednen z nich na płaski talerz, z którego będzie tort serwowany, namoczyć blat połową ponczu, a potem rozsmarować po nim krem nie zapominając o bokach. Na wierzch położyć drugi blat i powtórzyć kroki. Jeśli zostawimy trochę kremu, można nim udekorować tort. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a nawet całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation