Kuchnia

food

Zapiekanka ze szpinakiem mozzarellą i pomidorami

Składniki:

ok. 500 g mrożonego szpinaku ( ja użyłam takiego z liśćmi w całości)
ok 200-250 g makaronu
30o ml śmietany 12% lub 18%
1 mozarella
1 pomidor
3-4 ząbki czosnku
garść świeżej bazylii
sól, pieprz, oliwa z oliwek
Przygotowanie:

Makaron gotujemy z dodatkiem oliwy, po ugotowaniu odcedzamy. Szpinak rozmrażamy, wrzucamy na patelnię dodajemy czosnek, sól do smaku i śmietanę całość dusimy kilka minut. Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą z oliwek wrzucamy ugotowany makaron, na makaronie układamy szpinak w śmietanie, następnie na wierzchu plasterki sera mozzarella i plasterki pomidorów. Pomidory skrapiamy oliwą i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

Zapiekankę pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok 190 stopni przez 15 minut. Podajemy ją ze świeżą bazylią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation