Kuchnia

Przepisy

Zielone placki z groszku i bobu
Składniki:

300g zielonego groszku
200g bobu
garść szczypioru lub innych ulubionych ziół
ząbek czosnku
2 jajka
pół szklanki mąki pszennej*
sól, pieprz
opcjonalnie 50g startego parmezanu

Groszek i bób zblanszować kilka minut w osolonej wodzie. Jeśli używamy starszego bobu, zdjąć z niego łupiny.
Do misy malaksera wrzucić wszystkie składniki i zmiksować na gładkie puree(w razie potrzeby dolać kilka łyżek wody).
Gotową masę wykładać na rozgrzaną patelnię umożliwiającą smażenie beztłuszczowe i smażyć kilka minut z każdej ze stron na średnim ogniu.

* - potrzebna jej ilość może być różna, zależy to od mąki i tego jak wilgotna jest masa. Nie należy jednak przesadzać z nią bo wtedy placuszki będą twarde. Polecam usmażyć jednego na próbę i zdecydować czy należy jej dodać czy też nie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation