Kuchnia

deser

jabłecznik biszkoptowy z kremem

*foremka 24*24 cm
Składniki:
na biszkopt:
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki kakao
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
na warstwę jabłkową:
700 g jabłek
łyżka masła
łyżka cukru
łyżeczka cynamonu
galaretka pomarańczowa
na krem:
500 ml mleka
60 g budyniu śmietankowego (1,5 opakowania)
200 g masła
2 łyżki cukru
dodatkowo:
120 g małych biszkopcików
125 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki wrzątku
łyżka oleju
łyżka kokosu

Biszkopt: białka ubić na sztywno. Nadal ubijając dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do puszystej masy jajecznej. Delikatnie wymieszać, przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 30 minut.
Warstwa jabłkowa: jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać z cukrem i cynamonem. Udusić na maśle, zdjąć z ognia o wsypać galaretkę. Dokładnie wymieszać, przestudzić i wyłożyć na biszkopt (można go wcześniej nasączyć herbatą).
Krem: połowę mleka zagotować, resztę wymieszać z cukrem i budyniem. Wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń, wystudzić. Zimny budyń utrzeć z masłem. Krem wyłożyć na warstwę jabłkową. Na kremie ułożyć biszkopty. Przygotować polewę: masło, cukier puder, kakao zagotować mieszając. Dolać wrzątek i olej. Mieszać chwilę aż polewa zacznie gęstnieć i wylać ją na ciasto. Pospać kokosem. Odstawić do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation