Kuchnia

Desery

Miodowe ciasteczka z przyprawami korzennymi
Składniki na 20 sztuk:

250 g mąki pszennej
90 g cukru pudru
2 łyżki płynnego miodu
125 g masła, zimnego
1 jajko
1 łyżka przypraw korzennych np. domowej przyprawy do piernika
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 60 minut. Ciasto można też wyrobić w malakserze.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 4 mm, delikatnie podsypując mąką. Wycinać ciasteczka, przekładać na formę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem, przykładać foremkę i robić stempelki.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 10 - 12 minut lub do zezłocenia brzegów. Studzić na kratce.

Przechowywać do 2 tygodni w szczelnym pojemniku.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation